שיחת הטלפון הראשונה לפסיכולוג
הצעד הראשון לקראת טיפול פסיכולוגי דורש לעתים אומץ. את/ה עלול/ה לחוות חרדה, מתח או בלבול מעצם המחשבה להתקשר או לשלוח הודעה למישהו שאינך מכיר/ה: "איך אני אשמע?" "מה הפסיכולוג יחשוב עלי?" "האם טיפול פסיכולוגי בכלל מתאים לי?" "המקרה שלי אולי קשה מדי/ קל מדי בשבילו".
מה שאת/ה צריך/ה לזכור הוא שמי שנמצא בצד השני הוא פסיכולוג שישמח ויהיה נכון ליצירת קשר. כשאני, בתור פסיכולוג, עונה לטלפון אני מודע לעובדה שחלק, אם לא רוב הפונים אלי, יחוו מתח, לחץ או חרדה. יש מי שמוצא/ת הקלה בהצגת שאלות במהלך השיחה: "האם הפרטיות שלי תישמר?" "אם זה לא יילך ואני לא ארגיש בנוח, איך אסיים את הטיפול?", אך חשוב לציין כי אין כל צורך להכביר במילים במידה והדבר לא נוח לך, וניתן לקבוע פגישה ראשונית ללא התחייבות. בכל מקרה כדאי לקבוע בשעה שנוחה לך, נסה/י לא להתפשר על כך. אני מוצא את העניין הזה חשוב ביותר שכן הוא מאפשר להוריד מעט מהמתח בפגישה הראשונה. פגישה בה נהיה טרודים בחזרה לעבודה או בהגעה בזמן למקום אחר בסיום הטיפול תהיה אפקטיבית פחות.
אין בנמצא דרכים קלות להתגבר על החרדה שבפנייה ראשונית לטיפול. בעצם החרדה היא חלק נורמאלי בחיינו – מי לא חש בה בדייט ראשון? ראיון עבודה ראשון? היא אף מזכירה לנו שהמסע הזה שנקרא טיפול פסיכולוגי כולל לפעמים חוויה כואבת של גילוי עצמי. לעתים השדים שבנו צריכים גם הם לצאת בכדי לאפשר הבנה עמוקה יותר של עצמנו, שינוי וצמיחה. הצעתי היא לקבל את אותן תחושות במקום להילחם בהן. הקבלה היא הצעד הראשון בקבלת עזרה ובתהליך הטיפולי המוביל לשינוי.
אנשים שונים פונים לטיפול פסיכולוגי מתוך צרכים שונים ומסיבות שונות. יש מי שפונה בעקבות קשיים ביצירת קשרים משמעותיים עם אחרים, עם המשפחה הקרובה או עם חברים ובן/ת הזוג. יש מי שפונה בעקבות קושי לתפקד באופן משביע רצון בעבודה או בלימודים. יש מי שפונה בעקבות התחושה כי הוא או היא מתקיימים בעולם אך לא חיים בו כפי שהיו רוצים. אני מאמין שעזרה מקצועית וטיפול פסיכולוגי, יכולים לעזור בהתמודדות עם מצבים אלו. הפגישה הראשונה הינה הצעד הראשון לעבר מטרה זו.
על מה מדברים בפגישה הראשונה אצל הפסיכולוג?
הפגישה הראשונה בטיפול פסיכולוגי תעסוק לרוב באיסוף אינפורמציה מצד הפסיכולוג המטפל. לאחר היכרות קצרה והצגה עצמית, תעסוק הפגישה בסיבה העיקרית בגללה פנית לטיפול. כל זאת בכדי לנסות ולהעריך את הכוחות והקשיים שלך, ולהבין יחד את הצרכים המיידים שלך. הפגישות הבאות ישלימו את תמונת הרקע המשפחתי, החברתי, התעסוקתי ועוד.
בפגישות הבאות ננסה להבין יחד מה באמת קורה לך. הכוונה היא לא להתמקדות בכותרת כמו חרדה או דיכאון אלא לגורם הנפשי שיוצר את הקשיים מלכתחילה. ההבנה המשותפת בפגישות הראשונות היא חשובה, ולאורך הטיפול היא אף משתנה ומתפתחת במידה מסוימת, ולא מסתכמת באבחנה של סימפטומים בלבד. ההבנה מאפשרת לנו לקבוע יעדים ומטרות לטיפול.
לעתים אנשים מגיעים לטיפול מבלי לדעת בדיוק מה מביא אותם, הם יכולים לציין קווים כלליים כמו "אני מרגיש תקוע" או "אני חשה שמשהו חוסם אותי מלהגיע לאן שרוצה להגיע". הם יכולים לומר מהי התחושה אך מתקשים לגעת בגורם הספציפי שמקשה עליהם להתפתח. בטיפול הפסיכולוגי המטפל והמטופל מנסים לתת יחדיו מילים למה שמתרחש בחייו של המטופל, וכך למצוא גם דרך לפתרון ושינוי. אני מאמין כי ללא מטרה משותפת טיפול פסיכולוגי אינו אפקטיבי, וכי עלי כפסיכולוג לשאוף להבין יחד עם הפונה לטיפול מדוע אנו נפגשים. בפגישות הראשונות אני מזמין את הפונים אלי לחשוב ביחד על הגורם שמביא אותם לטיפול. אנו מנסים להבין ביחד את המהות של סיבת הפנייה לטיפול שנשארה חמקמקה עד עתה.
ייתכן ומהפגישה הראשונה תצא/י בתחושות מעורבות – הקלה, חשש, שלווה, חרדה, תקווה וייתכן אף שילוב שלהם. חוויות כאלה ואחרות מאפיינות לעתים את הטיפול הפסיכולוגי – זו חוויה לא רגילה, אשר לעתים מעוררת חשש אך גם מאפשרת הזדמנות לחקירה עצמית והתפתחות רגשית.