קשיים בינאישיים ופרידה

קשיים בינאישיים

מערכות היחסים בחיינו הן מרכזיות וחשובות ביותר לבריאותנו הנפשית. מערכות יחסים תומכות ומטיביות עם חברים, משפחה ובני זוג מפחיתות תחושות של עצב, חרדה ומצוקה, ומשפיעות לטובה גם על בריאותנו הפיזית. על אף כל זאת מערכות יחסים עלולות להיות מסובכות ומורכבות, ויצירת קשר תומך ומספק מתגלה לעתים כמטלה לא פשוטה בכלל. בשל החשיבות הרבה של קשרים בינאישיים בחיינו, אין זה מפתיע שרבים פונים לטיפול פסיכולוגי בעקבות קשיים בתחומי הזוגיות, המשפחה, והיחסים הבינאישיים. 

בין הקשיים הבינאישיים הנפוצים בגינם אנשים פונים לטיפול פסיכולוגי ניתן למצוא:

  • פרידה וסיום קשר משמעותי
  • התנהגויות חוזרות המקשות על ביסוס מערכות יחסים
  • קונפליטקטים עם בני זוג
  • קשיים ביצירת קשר, ושמירה על קשר לאורך זמן
  • קשיים בתחילת מערכת יחסים
  • קושי מול חבר/ה משמעותי/ת בתוך המשפחה, עם הורים, אחים וכו'
  • קשיים בינאישיים בעבודה

פרידה

סיומה של מערכת יחסים עם אדם קרוב עלולה להיות קשה וכואבת, ייתכן ואף מהחוויות הקשות ביותר בחיינו. בתקופה שלאחר הפרידה אנו עלולים לחוש כאב, לחץ, אבל, ריקנות ולחוות געגועים רבים. כאשר לפרידה מתלווה גם דחייה מצד אדם אהוב גם תחושות של בושה וזעם, מחשבות על חוסר ערך ואף ניצול עשויות להופיע. תחושות זעם אלו עלולות להיות מופנות כלפי עצמנו. הן מתחילות בספק עצמי, ביקורת עצמית חריפה והטחת האשמות קשות, ומשאירות צלקות בתחושת הביטחון העצמי שלנו. הן גורמות לנו להטיל ספק באפשרות כי בעתיד עוד נהיה נאהבים על ידי אדם אחר. במקרים מורכבים הפרידה נחוות כטראומטית במיוחד, והפחדים הראשוניים של נטישה, וחוסר היענות לצרכים הבסיסיים שלנו מופיעים במלוא עוזם. 

לאחר פרידה כואבת ייתכן ותמצאי/י עצמך מבולבל/ת, חסר/ת כיוון ומשמעות. לפעמים תחושת הכאב הגדולה מערערת את יכולתנו להתגבר על הפרידה ואנו מתקשים להמשיך לחיות את החיים כפי שהיינו רוצים. פנייה לעזרה מקצועית, לפסיכולוג, יכולה להיות התחלתה של התמודדות עם כאב הפרידה. יחד בטיפול נוכל להתבונן במערכת היחסים שזה עתה נגמרה, להבין עד כמה משמעותית היא הייתה עבורך, ולנסות למצוא דרכים בהם ניתן לשאת את כאב הפרידה, אך גם להמשיך הלאה. 

יצירת קשר, הגעה לקליניקה

ניתן לפנות בטלפון – בשיחה או בוואטסאפ – וכן להשאיר הודעה באתר בטופס למטה. סודיות מובטחת! איתן וייס, פסיכולוג ברחובות.